Gespecialiseerde chirurgie ter bestrijding van secundaire leverkanker
Er zijn verschillende types van gespecialiseerde chirurgie om secundaire leverkanker te verwijderen, zoals:
- Chemo-embolisatie via de leverslagader
- Selectieve inwendige radiotherapie (SIRT)
- Radiofrequente ablatie (RFA)
- Cryotherapie
- Magnetron-coagulatie
- Lasertherapie
- Alcoholbehandeling
Chemo-embolisatie
Bij deze behandeling wordt er een olieachtige vloeistof ingebracht in de hoofdader naar de lever. De vloeistof helpt om de bloedvaten te blokkeren die de gebieden van de lever met kanker van bloed voorzien. De toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de aangetaste levercellen wordt zo afgesloten. Ook bevat de vloeistof chemotherapie. Hoge concentraties van chemotherapie blijven gedurende enkele uren in het gebied van de kanker, wat de kankercellen doodt en de tumor doet krimpen.
Voor deze behandeling kan het nodig zijn verdovende medicijnen te nemen. Daarna wordt er een lokaal verdovingsmiddel in de huid boven een bloedvat op het dijbeen geïnjecteerd. Met behulp van röntgenstralen plaatst de chirurg een klein plastic buisje door het bloedvat tot de bovenkant in de slagader die het bloed naar de lever brengt. Wanneer het buisje in de juiste positie zit, wordt de chemotherapie gemengd met de olieachtige vloeistof ingespoten. Daarna wordt het buisje verwijderd. Deze behandeling duurt 30 minuten tot een aantal uur.
Selectieve inwendige radiotherapie (SIRT)
Selectieve inwendige radiotherapie (SIRT), ook radio-embolisatie genoemd, is een meer recente behandeling voor leverkanker. De dokter injecteert kleine radioactieve bolletjes in de slagader die de lever van bloed voorziet. De bolletjes hebben weinig impact op het gezond weefsel rond de tumor, maar geven wel hoge dosissen straling (radiatie) af aan de tumor. De radioloog blokkeert kleine bloedvaten die naar andere organen gaan om te zorgen dat de radioactieve bolletjes niet elders in het lichaam dan de lever terechtkomen.
De behandeling zelf duurt ongeveer een uur, en het is soms nodig te overnachten in het ziekenhuis. Een of twee weken na de behandeling wordt er een angiogram uitgevoerd. Die test peilt naar de bloedtoevoer van de lever.
Radiofrequente ablatie (RFA)
Radiofrequente ablatie (RFA) doodt leverkanker met radiogolven en dus met hitte.
Vaak krijgt de patiënt een kalmerend middel, soms wordt deze behandeling echter onder algemene verdoving gedaan. Na de toediening van een kalmerend middel wordt een lokaal verdovingsmiddel in de huid van de buik gespoten. Hierna wordt er een dunne naald door de huid in het centrum van de tumor geplaatst en worden radiogolven door de naald gestuurd. Deze behandeling wordt gebruikt voor tumoren tot 5 centimeter. De behandeling duurt ongeveer 10 à 15 minuten.
Cryotherapie
Cryotherapie doodt de kanker door de tumor te bevriezen. Deze behandeling is enkel mogelijk voor tumoren tot zo’n 4 cm. De chirurg kan cryotherapie toepassen als een open operatie of als een laparoscopie, en dat onder algemene of plaatselijke verdoving. De chirurg steekt een naald door een kleine snede in de huid en door de kanker. De bovenkant van de naald wordt afgekoeld tot onder het vriespunt. Zo ontstaat een ijsbal die de kankercellen doodt.
Magnetron-ablatie
Magnetron-ablatie doodt de kankercellen met elektromagnetische golven, wederom met hitte dus. De behandeling kan voor meer dan een secundaire levertumor gebruikt worden en kan onder lokale en algemene verdoving. Er wordt een kleine naald in elke tumor geplaatst die daarna met een microgolfgenerator wordt verbonden. De microgolven worden door de naalden gestuurd om de kankercellen te doden.
Lasertherapie
Bij lasertherapie doodt men de kankercellen door de hitte van een laser. Dit kan met behulp van een kalmerend middel of een algemene verdoving. Na het kalmerend middel zal er een lokaal verdovingsmiddel in de huid van de buik worden gespoten. Daarna wordt er een flexibel buisje door de huid in het midden van de tumor geplaatst. De laser in het buisje creëert de vereiste hitte om de kankercellen te doden. Lasertherapie kan gebruikt worden om tumoren tot 5 centimeter te behandelen. De behandeling duurt ongeveer 10 tot 15 minuten en kan meerdere keren worden toegediend.
Alcoholbehandeling
Bij deze behandeling wordt steriele alcohol gebruikt om de kankercellen te doden. Enkel bij tumoren kleiner dan 4 à 5 centimeter cm kan men alchoholbehandeling overwegen. Er wordt een lokaal verdovingsmiddel in de huid boven de lever geïnjecteerd. Via een kleine naald injecteert de arts alcohol in de tumor. Deze behandeling voor secundaire leverkanker kan op meerdere tumoren worden toegepast.